Eerste robot die AI gebruikte

Leestijd: 2 minuten

Shakey de robot was een van de eerste autonome robots ter wereld. Hij werd ontwikkeld aan de Stanford University in de late jaren '60 en vroege jaren '70, en was in staat om objecten te herkennen, te lokaliseren en te manipuleren in een ongestructureerde omgeving.

Shakey was een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van AI en robotica, omdat het team van onderzoekers dat hem ontwikkelde, een aantal belangrijke problemen oploste die nog nooit eerder waren opgelost.

Omgeving analyseren werd mogelijk gemaakt

Ze ontwikkelden bijvoorbeeld een systeem voor beeldverwerking dat Shakey in staat stelde om beelden van de omgeving waarin hij zich bevond, te analyseren en te begrijpen. Dit was een belangrijke doorbraak voor de ontwikkeling van computer vision.

Shakey was ook in staat om zijn omgeving te verkennen en te plannen, en om beslissingen te nemen over welke acties hij moest ondernemen om zijn doelen te bereiken. Dit was een belangrijke mijlpaal in de ontwikkeling van AI-planning.

Videobeelden van Shakey

Doorbraak Deep Learning en Machine Learning

In wezen was Shakey de robot een van de eerste AI-systemen die in staat was om te leren en te reageren op ongestructureerde omgevingen. Dit was een belangrijke doorbraak voor de ontwikkeling van deep learning en machine learning.

Shakey was ook een voorloper van de huidige autonome robots, zoals zelfrijdende auto's en drones, die in staat zijn om complexe taken uit te voeren zonder menselijke tussenkomst.

Ontwikkeling van Shakey de robot

JaarGebeurtenis
1950Alan Turing introduceert de Turing-test en stelt de Turing-machine voor
1956John McCarthy introduceert het concept van Artificial Intelligence
1958John McCarthy ontwikkelt de programmeertaal Lisp
1961Unimate, de eerste industriële robot, wordt ontwikkeld
1963Shakey de robot wordt voor het eerst geïntroduceerd
1966-1972Ontwikkeling van Shakey, met trial-and-error-methoden
1969Shakey kan voor het eerst meerdere taken uitvoeren
1970Shakey kan voor het eerst objecten herkennen
1972Shakey kan voor het eerst een kaart van een onbekende omgeving maken
1980Shakey wordt met pensioen gestuurd

Hoewel Shakey als een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van AI wordt beschouwd, was het ontwikkelingsproces niet zonder fouten. Er waren problemen met de stabiliteit en betrouwbaarheid van de sensoren en actuatoren van de robot, en het proces van trial-and-error was tijdrovend en inefficiënt.

Conclusie

Shakey is een van de eerste robots die AI gebruikte en het is achteraf gezien een zeer belangrijke mijlpaal in de geschiedenis van AI en robotica. Vele technologieën die we vandaag de dag als vanzelfsprekend beschouwen zijn gebaseerd op soortgelijke software en systemen.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *